Våld i arbetet

Som vårdpersonal förväntas man agera på ett speciellt sätt. Vi ska respektera de personer vi tar hand om, vi ska respektera våra kollegor och alla andra runt omkring oss. Vi ska uppträda precis så som det står i de handböcker som finns. Vi ska respektera anhöriga och lyssna på dem likaväl som vi ska lyssna på våra boende. Självklart ska vi uppträda professionellt.

Men vad händer när boende beter sig illa? Hur ska jag bete mig när de skriker på mig, spottar mig i ansiktet, nyper mig i armen och sparkar mig i magen? Hur kan jag försöka lugna denna person? Det går inte. Hur kan jag förklara för en gammal dement dam att inte slå mig och att jag är där för hennes skull? Hur kan jag på bästa sätt säga till anhöriga att deras mamma gör mig illa?

Det pratas mycket om att vi inte får kränka våra boende och deras anhöriga. Men jag då? Hur mycket ska jag behöva tåla? Jag kanske blir kränkt av deras beteende? Boende på en demensavdelning är sjuka, det kan jag ändå ta, men när anhöriga kränker mig? Är det ok? Jag måste hela tiden tänka på vad jag säger till anhöriga, men de ska kunna säga precis vad som helst till mig? Deras rättigheter tas väl om hand, men inte mina. Jag förväntas bara göra mitt jobb och svälja allt som sägs till mig. Mig kan de kränka hur mycket som helst men jag ska bara svälja det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s